Sol Vargadottra
Foto: Peter Ringström

Föremål JAG
HAR BYGGT

Samt några av de spännande arbetsplatser
som jag har varit på

Mitt arbete inom bygg har varit otroligt varierande
och jag har fått äran att vara på ett flertal riktigt
spännande arbetsplatser och fått spännande uppdrag.
Visar några av dem här...

Foto TH: Peter Ringström

Jag fick uppdraget att designa & bygga skifferväggen

Här har jag byggt både skifferväggen och glasbetongfönstret bredvid.

Första arbetsplatsen direkt efter skolan fick jag i uppdrag att designa och bygga denna skiffer vägg, när jag bara hade arbetat på denna arbetsplats i några veckor.

Det började med att jag var ute på en praktik på en vanlig arbetsplats under min utbildning till murare. Jag var den enda som under sista tiden fick lov att ordna en egen praktikplats, för att jag lämnade Falkenberg och flyttade upp till Stenungsund sista månaden. Vi kom överens om att jag en dag i veckan kom ner till skolan och visade upp mina hemma studier och satt den dagen i skolan och fick hjälp med sånt som behövdes osv, övriga 4 dagarna var jag ute på en riktig arbetsplats i Vasastan i Göteborg
och arbetade. 

På den platsen jag hamnade på då var det en designer som hade designat upp helt nyrenoverade lägenheter i samma hus som restuanangen jag arbetade med att renovera som låg på bottenplanen. Hela bygget hörde ihop men jag var i den nedre delen och arbetade. 

En dag när lägenheterna uppe i huset var så gott som färdiga, fick jag gå upp där och se hur de såg ut. det var värsta lyxlägenheter som var byggda och en av lägenheterna hade fotbollsspelaren från Älvsborg Anders Svensson köpt. När jag gick där och tittade och beundrade dessa fina lägenheter, kom en man fram till mig och frågade vad jag tyckte. När jag då berömde lägenheterna visade det sig att det var han som var designen som hade byggt dessa lägenheter. Han tyckte det var så otroligt kul att se att det var en kvinna som arbetade som murare. han gav sitt visitkort till mig och sa att jag skulle kontakta honom när jag var färdig med min utbildning.

När skolan var klar ringde jag honom och då var han just i uppstarten med att börja bygga Brand designcenter i Göteborg. detta ligger mitt emot Karnoldhuset bakom Liseberg.


FOTO TH: PETER RINGSTRÖM

Strax senare fick jag min första anställning som murarlärling på denna superspännande arbetsplats att få vara med och bygga. Ganska direkt efter att jag hade börjat arbeta där berättade han att de skulle bygga en stor skiffervägg. den skulle vara 12 löpmeter lång och vara 2,70 upp till tak. 

Han berättade att den skulle vara byggt med ett överhäng och berättade ungefär hur han ville att den skulle se ut. Sedan sa till mig att jag skulle få i uppdrag att designa och bygga denna mäktiga vägg.

Givet vis var det ett lite för stort uppdrag för mig att bygga den helt själv,
så jag fick ha ett arbetsteam med mig när själva muren skulle byggas.
Jag kommer inte håg nu hur många ton sten vi fick dit, rent råskiffer på stora pallar med pallkragar, hela gårdsplanen var fyllt med detta. Jag fick då med mig en kollega som var bodybuilder för att först sortera all sten och lägga ut de framför väggen så som jag ville ha det inne i lokalen. Stenarna vägde allt ifrån under ett halvkilo och upp till 50 kilo styck och detta var ett stort slit att få allt på plats. Efter bara knappt två veckor gav min kollega upp för det blev för tungt för honom och han fick problem med ryggen och blev sjukskriven.

Det är i sådana här lägen man ser hur otroligt viktigt det är att arbeta ergonomiskt för att själv hålla i kroppen. Skillnaden på varför min kollega som var minst dubbelt så stor som vad jag var, han var så stark att han bara böjde sig ner i pallen och lyfte upp en sten och bar den dit den skulle vara och la ner den. Så gjorde han med alla stenar även de riktigt tunga. Jag där emot som hade min kroppsstyrka emot mig, var tvungen att arbeta på ett helt annat sätt. Här hade jag nytta av att jag hade varit ställningsbyggare och släpat stål i 5 år innan jag utbildade mig till murare. 

FOTO TH: PETER RINGSTRÖM

Jag hade lärt mig att använda teknik och att på så sett utnyttja materialets egen tyngd för att det skulle bara lättare att hantera. Bland annat så vippade jag stenarna över kanten och rullade dem. Det tog inte speciellt mycket längre tid för mig än för honom och jag höll.

Jag gick i ca 4 veckor och varje dag bara sorterade stenen för att det sedan skulle vara lätt och smidigt att lägga varje sten på rätt plats, när jag sedan med hjälp av mitt arbetslag byggde väggen.
En av dem som var med i laget, var min arbetsgivare som designen hade ordnat så han via sin murarfirma anställde mig, för att jag skulle kunna tillgodoräkna mina timmar som murare. han hade även stor erfarenhet av stensättning och var den som fick visa hur vi skulle konstruera håll fastigheten från väggen och han lät mig visa hur jag ville ha stenarna så jag fick stå för designen.

Även denna murade väggen har fick jag i uppdrag att foga om så att den skulle vara hel och samtidig se gammal rå och sliten ut

FOTO TH: PETER RINGSTRÖM

När bygget sedan var färdigt och invigningen skulle vara var det en helt enorm invigning. De 200 rikaste i Sverige samt Sveriges främsta designer var inbjudna till denna invigning. Hit fick jag en egen inbjudan som hedersgäst för att det var jag som hade designat och byggt väggen och fick även lov att ta med dåvarande respektive.

Detta var otroligt spännande att få uppleva för det var en helt fantastisk invigning och jag fick otroligt mycket beröm av stora kända designer.


mobilFoto TH: Sol Vargadottra

Skiffer spis

En enorm pjäs att bygga.

Under några år derv jag tillsammans med min dåvarande sambo,
ett murföretag där vi inriktade oss på eldstäder och skorstenar
i första hand. 
Vi fick då uppdraget att bygga denna enorma pjäs. Kunden sa i från att det skulle vara jag som skulle bygga den för att han upplevde det som att jag var den som förstod precis vad han menade att han ville ha. Där av blev det jag som fick designa och bygga och min dåvarande sambo fick vara hantlangare.
mobilFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Gammal Bakugn blev kamin.

Lägg till din egen undertitel för blocket

Här i denna källare var det från början en gammal bakugn som inte användes, när vi kom och tittade på jobbet visade det sig att den inte gick att rädda. Så istället ville kunden ha en kamin insatt. Denna murstock var klädd med skiffer på samma sätt sedan innan hela vägen upp genom huset, så det blev bara givet att vi gjorde lika dant i källaren. Designen är gjord efter att bevara så mycket som möjligt av de gamla som var och bara klä in det i stora skifferplattor.
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA
Här ser vi väggen ur en annan vinkel och det är vissa bitar som ännu inte var torra när kortet togs, så där av att det ser lite flammigt ut på vissa ställen.
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

fasadställning

Det har blivit en hel del fasadställningar genom åren med.
Här är en ställning vi byggde mestadels på 3 man,
i Bodö i Nordnorge. 

MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Songa Delta renoveras på CCB Basen

Första oljeriggen jag var ombord på.

Här strax utanför Bergen i Norge på CCB basen renoverades hon upp, Songa Delta.
Jag hade sedan jag en dag började arbeta som ställningsbyggare
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

En solig dag på jobb.

Här är en solig dag mitt uppe på Songa Delta. När vi arbetar på riggarna används oftast Haki material. När riggen ligger i kaj så här, då bor vi inte på riggen som vi gör när den är ute i havet. Utan vi har boende och våra byggbodar samt stora materialgården liggande på land. Sedan får vi upp material med kran eller bygghiss upp till riggen.
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Kvällsutsikt från arbetsplatsen

Utsikt över tryn och suplaybåt  från Delta.

Här står jag uppe på Soga Delta en tidig sommarkväll och ser ut över CCB basen och grannriggen Songa Tryn.
När Delta senare var färdig fick jag gå över och arbeta det sista
på Tryn. Henne fick jag även åka båt ut till senare när de drog ut
henne en bit i havet för vält test.  Då fick vi börja arbetsdagen varje morgon, med att prommenera upp för va 15 trappor. Det blev ett riktigt bra morgon gympa pass för ben, rumpa och kondition.

MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Norge har mycket högre säkerhetstänkande än vad Sverige har!

Härliga höjder att arbeta på har vi i vår bransch.

Jag har alltid älskat att få arbeta uppe på de riktigt höja höjderna med underbara utsikter, det  blir en otroligt härlig frihetskänsla där uppe. Idag är skyddet mycket hårdare än vad det var förr i tiden. 
Det var först när jag började arbeta i Norge som jag verkligen fick lära mig det där med arbetsskydd. Norge ligger långt före Sverige när det gäller säkerhets tänkande och det har de gjort i många år. 
En gång i tidig början på min karriär i byggbranschen inne på en stor industri i Sverige, stod jag och samtalade med en man som var högsta säkerhetsansvarig på denne fabrik.
(Obs! Denna händelse har inget med bilderna här att göra.)
När vi stod där och samtalade så sa han stolt att de hade endast räknat med två dödsfall under detta storbygge. Ja ni läste rätt!!!
De hade beräknat i förväg att de skulle få två dödsfall. Jag ifrågasatte detta och undrade hur sjutton de kunde räkna med två dödsfall och inte bara bestämma sig för noll dödsfall. Då svarade han mig "bygget på Öresundsbron hade ju sex dödsfall så det är ju jättebra om vi bara får två" Jag blev så upprörd att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Jag insåg att han tyckte att det var ok att två personer där inne skulle förlora sina liv, barn skulle bli utan föräldrar och några föräldrar skulle förlora sina barn. För att han skulle tjäna pengar på sin tjänst. 

MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA
Jag frågade varför de inte då kunde göra mer för att höja säkerheten för att det inte skulle kunna hända. Då svarade han mig att vi har ju mycket högre säkerhets tänk än i Polen så vi skulle vara stolta i Sverige över vårt säkerhets tänk här. Jag sa då till honom att jag tycker att det är bättre att vi istället jämför oss med Norge då som ligger långt framför oss. Det är ju dem vi ska ta efter och inte ens jämföra oss med länder som ligger långt efter oss. 

Idag har vi dock kommit betydligt längre i säkerhets tänk i Sverige men vi ligger fortfarande betydligt efter här än vart de har kommit i Norge och det finns mycket ännu att göra.
I Norge blir man avskedad på studs om man inte har sele på sig och har den infäst i något om man arbetar på över 2 meters höjd. Det går runt olika säkerhetsansvariga på de olika arbetsplatserna och gör kontroller flera gånger om dagen på industrierna. Alla hjälps åt att kolla så alla är ordentligt infästa. Är det någon som inte följer säkerheten brir det anmärkning direkt och åtgärder vidtas.
FOTO TH: Sols mobil

Hängställning med tjätting

En otroligt effektiv och bra teknik.

På bilden ser ni mig hänga upp en tjätting i taket, för att hänga upp tjättingen. Detta är en teknik som används i så gott som alla hängställningar i Norge. En otroligt bra och smidig teknik att arbeta med som ger otroligt säkra ställningar.
FOTO TH: SOLS MOBIL
Denna teknik används även ute på havet och håller i hårda väderförhållanden med orkaner. Det går även väldigt snabbt att bygga och ställningen blir ordentligt stadig. 
jag har aldrig förstått varför man inte tar efter denna teknik i Sverige och det säger även många av mina Svenska kollegor som också har arbetat både i Sverige och i Norge.
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Min första hängställning med tjätting

Detta är den första hängställning jag själv byggde med tjätting.
Jag hade en nära vän och kollega med mig på detta jobbet,
vi var ett lag på fyra. Jag fick bygga och min kollega assisterade
mig mesta dels av tiden och resterande lag hantlangade.
FOTO TH: SOLS MOBIL

Offshore- utbildning

En utbildning man måste ha för att få lov att resa ut och arbeta offshore på riggarna.

Här på bilden ser ni helikoptervälten. 
Det är en helikoptersimulator som vi får sitta i och sänkas ner
i vattnet. (ni ser mig i orange överlevningsdress i fönstret) 
När hela simulatorn är under vattenytan välter den runt och hamnar på upp och nedpå och vi skall ta oss ut genom fönstret som vi måste slå ut rutan på. Klicka på knappen sedan om du vill se på film hur detta går till och lite annat kul vi får öva på där.
MOBILFOTO TH: SOL VARGADOTTRA

Världens Nordligaste oljerigg

Goliat ligger längst upp i Barenshav strax utanför Hammerfest i Nordnorge.

När jag tar detta fotot så står jag på en annan mindre rigg som ligger där tillfälligt för ett speciellt projekt. Det är ett flotell eller borigg som det kallas, ett flytaflytande arbetshotell kan man säga. Första turen jag var där bodde jag på detta flotell för riggen har bara plats för 100 man och flotellet tar 400 man. Denna turen var vi närmare 500 man ombord och arbetade. 
Här uppe var säkerheten extra hög och vi hade livbåtsövning två gånger per tur i stället för en gång per tur som man annars brukar ha, då en tur är på två veckor.

Livbåts övning innebär att räddningslaget får en övning som ex, en brand, gaslarm, man överbord el nåt annat. Då skall vi alla evakueras till livbåtarna och sitta i dem och de hänger 20- 40 meter upp, lite olika på olika riggar.. De hänger i 45 grader och om det skulle bli skarpt läge släpps dem ner i havet. När flotellet var här fick vi som bodde på flotellet gå över dit till mönstringsplats.