Sol Vargadottra
Fler kvinnor till bygg

Jag fick erbjudande om att rekrytera in fler kvinnor till byggbranschen

2004 startade en byggutbildning i Falkenberg för endast kvinnor.
Bakom utbildningen står EU Equal Projekt LIBRA, ett samarbete mellan Byggnads, AMS, och Sveriges Byggindustrier.
Jag blev tillfrågad om jag var ville vara med att starta upp. Givet vis tackade jag ja till detta super spännande uppdrag.
I första skedet fick jag tillsammans med tre andra kvinnor i uppdrag att spela in en dokumentärfilm om kvinnor i byggbranschen, som skulle användas som en rekryteringsfilm för denna utbildning.
Filmen visades på arbetsförmedlingar i Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm och Helsingborg. Arbetsförmedlingarna hade skickat ut en inbjudan till alla registrerade, arbetslösa kvinnor
i var kommun, för att komma in på ett informationsmöte angående en utbildning skulle startas
för endast kvinnor.
Jessica och jag från filmen, fick i uppdrag att tillsammans med Roger Holm, ordförande på Länsarbetsnämnden i Halland, åka runt på rekryterings turné. På varje arbetsförmedling vi kom till, så visades först filmen för kvinnorna och sedan skickade de upp Jessica och mig på scenen för att svara på frågor och för att visa att vi inte var några skådespelare, utan att vi var på riktigt.
Efter varje möte i varje stad avslutade vi med en presskonferens Roger, Jessica och jag,
där de gjordes olika reportage om denna utbildning.
Roger frågade oss flera gånger underresans gång oj vi trodde att vi skulle kunna få ihop 16 personer som skulle vilja börja. När arbeten var klart var det över 30 intresserade och 25 st som värkställe med att starta på utbildningen. Så vi hade nått långt över förväntan i resultat.
Superscript

Filmen Framtidens byggare

En dokumentär om fyra kvinnliga byggnadsarbetare

Detta är en dokumentärfilm på några minuter om fyra bygg tjejers skildringar från deras arbetsliv/privatliv, för hur att visa hur de lyckas att kombinera att vara mamma och byggnadsarbetare.
Filmen är framtagen av Eu Equal Projekt LIBRA, som är ett Eu-projekt och ett samarbete mellan Byggnads, Ams och Sveriges Byggindustrier, för att rekrytera in fler kvinnor till branschen.
Läs mer om vad LIBRA var genom att klicka på knappen LIBRA
Se filmen genom att klicka på knappen FILM

Hallandsposten 25 maj 2004

Tjejerna lockar medsystrar

Bildtext: "Det är ett fruktansvärt roligt jobb, framför allt om man gillar att röra sig", säger Jessica Svensson och får medhåll av Sol Ottosson (nu mera Sol Vargadottra)

Mansdominansen inom byggbranschen är praktiskt taget total. Ett fåtal tjejer har vägrat låta sig nedslås av detta faktum. Jessica Svensson är snickare från Falkenberg och Sol Ottosson ställningsbyggare från Göteborg. De har anlitats för att locka medsystrar till utbildning. Uppdragsgivare är bland annat länsarbetsnämnden och byggfacket
Detta var en framsida och reportaget inne i tidningen fortsätter i nästa stycke...
Hallandsposten 25 maj 2004

Tjejerna ska lockas att börja jobba på byggen

Bildtext: 

Texten här kommer:

Hallands Nyheter 25 maj 2004

EU-Miljoner ska få fler tjejer att bli byggjobbare

Text: Staffan Sjöberg

Halland: Nu ska fler tjejer bli bygg-jobbare. Branschen och länsarbetsnämnden har fått EU-miljoner för att locka kvinnor att utbilda sig till byggjobbare: - Ett fruktansvärt roligt jobb om man gillar att röra på sig, säger Jessica Svensson från Falkenberg, en av ytterst få kvinnliga byggnadsarbetare i länet.


Text Staffan Sjöberg
 
Drygt 4,5 miljoner kronor har branschen och länsarbetsnämnden fått ur EU:s växtkraft Mål 3-fond. Sedan bidrar Sveriges byggindustrier, byggfacket och länsarbetsnämnden med omkring sju miljoner kronor:

- Målsättningen är att utbilda 32 tjejer under 45 veckor i två kurser. Utbildningen sker genom Lärcentrum Falkenbergs försorg, säger Roger Holm på länsarbetsnämnden.

För att locka unga arbetslösa kvinnor att fundera på byggen i stället för vård och barn, har man spelat in en värvningsvideo där två kvinnliga byggarbetare deltar.

- Det fungerar till exempel jättebra att jobba på bygge och vara ensamstående mamma, säger Sol Ottosson som arbetar som ställningsbyggare.

Jessica Svensson från Falkenberg arbetar sedan länge på Ugg-larps bygg. Hon tycker att så många tjejer som möjligt borde prova på byggjobbandet:- Man behöver inte alls vara vrålstark. Man kan be om hjälp om det behövs i något moment. Det gör alla.

Alla är ense om att kvinnor behövs i detta oerhört mansdominerade yrke:

- Det blir bättre stämning då och att arbeta med killar är jättebra, säger Jessica Svensson.

- Jag jobbade i vården tidigare men klarade inte av att bara jobba med tjejer. Killar är mycket rakare, inflikar Sol Ottosson.

De som hoppar på utbildningen garanteras 45 veckors teori varvat med ett mycket praktiskt jobb:

- Vi ska helt enkelt bygga om och till teckningsmuseet i Laholm med hjälp av enbart kvinnlig arbetskraft, säger Roger Holm.